Littekens

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Een litteken is vaak ontsierend, brengt ongemak en geeft klachten. Goede behandeling vermindert klachten en littekens.

Bij het behandelen van littekens kijken we eerst naar de oorzaak van het litteken. Zijn de littekens veroorzaakt door bijvoorbeeld acne, zonneschade of heb je een ongeluk(je) gehad. Sommige littekens zie je direct ontstaan en anderen worden bijvoorbeeld pas na jaren zichtbaar. Hoe een litteken zich gedraagt heeft onder andere te maken met de doorbloeding en het type collageen waaruit het is opgemaakt.

Na het achterhalen van de oorzaak van het litteken bekijken we de eigenschappen van het litteken. Een litteken kan bijvoorbeeld de volgende eigenschappen hebben:

  • Verandering van kleur (donker of juist lichte kleur)
  • Verandering van beweging of trekkingen van de huid (verklevingen)
  • Verminderde soepelheid (verminderde elasticiteit van de huid)
  • Verandering van volume (een diep litteken of juist een opstaand litteken)

Als we dit allemaal weten kunnen we een plan van aanpak maken. Dit kan zijn dat we wat aan de kleur willen doen, aan de spanning van het litteken of juist aan het volume.

YourFACE - Littekenbehandeling

De behandeling

Bij het behandelen van de kleur werk je vaak met een peeling. In het geval van stijfte van het litteken kan je soms werken met een spierontspanner zoals Botuline Toxine en als het gaat om een litteken met diepte (een deukje bijvoorbeeld) dan kunnen we dit litteken vullen met bijvoorbeeld een hyaluronzuur filler.

Ook zijn combinatie therapieën mogelijk waarbij meerdere eigenschappen van het litteken kunnen worden verbeterd. Zo kan bijvoorbeeld doormiddel van een behandeling bij de huidtherapeut de omzetting van het type collageen worden gestimuleerd waardoor een litteken soepeler kan worden en de doorbloeding verbeteren kan. Dit wordt door middel van bijvoorbeeld de SkinPen gegenereerd.

Behandeling middels Botuline Toxine of fillers moet altijd uitgevoerd worden door een arts met veel ervaring en bij voorkeur een cosmetische arts KNMG.

Het natraject

Het is geheel afhankelijk wat voor behandeling er wordt geadviseerd bij het typen litteken. Wanneer een litteken behandeld wordt middels fillers zal er in enkele gevallen een lichte zwelling optreden. Dit kan enkele dagen aanhouden. U moet de eerste dagen geen druk geven op de plek waar de filler zit. Dit geldt hetzelfde voor een behandeling middels Botuline Toxine. Mocht er een behandeling plaatsvinden bij de huidtherapeut is het afhankelijk welke behandeling er geadviseerd wordt. Een algemeen advies is dat wij u om de eerste 24 uur niet intensief te sporten, sterk UV- of zonlicht, zonnebank en sauna te vermijden.

De risico’s

Indien de behandeling uitgevoerd wordt door een ervaren arts of huidtherapeut is de behandeling veilig. Zoals iedere injectie zijn er wel kleine risico’s zoals een blauwe plek of ontsteking.

Het resultaat

Het resultaat van de frons is na 14 dagen optimaal waarop een controle afspraak plaats zal vinden. Het resultaat met Botuline Toxine houdt ongeveer 3-5 maanden aan. Dit hangt af van de spieractiviteit en verschilt ook van persoon tot persoon.

Het resultaat met fillers houdt ongeveer 8-12 maanden aan. Dit hangt af van de gekozen filler en verschilt ook van persoon tot persoon. De fronsrimpel wordt behandeld met een filler gemaakt van hyaluronzuur. De artsen van YourFACE Clinics werken met Belotero Restylane of Juvederm.

In onderstaand voorbeeld is een oud litteken met volumeverlies en verkleving zichtbaar. Hierbij hebben we de huid losgemaakt van de onderlaag om de intrekking te verhelpen en het tekort aan volume aangevuld om de huid mooi egaal te maken. De behandeling is uitgevoerd met het gebruik van hyaluronzuur en dus zonder het doen van een operatie. 

De kosten

De prijs van de litteken behandeling hangt af van de hoeveelheid materiaal dat nodig is. In de meeste gevallen zal 1ml hyaluronzuur voldoende zijn. De prijs is dan €425. De prijs van de Botuline Toxine frons is €135. Dit is inclusief eventuele verdoving en nazorg. De exacte prijs wordt altijd tijdens het consult besproken. 

Consult

Wil je jouw litteken(s) laten behandelen? Of heb je behoefte aan een vrijblijvend consult? Plan dan nu direct jouw afspraak in bij YourFACE Clinics bij een locatie bij jou in de buurt.

Uw specialist

YourFACE Clinics is een cosmetische kliniek en staat met een team van artsen en specialisten garant voor hoogwaardige behandelingen. 

Kijk hier voor meer informatie over onze specialisten.