Glutathion

Antioxidant

Het uit aminozuren opgebouwde tripeptide glutathion is een van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten. Het helpt onder andere bij de bescherming van cellen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen worden gedurende de dag continu geproduceerd als bijproducten van allerlei processen in het lichaam. Deze processen zijn gerelateerd aan bijvoorbeeld stress, uv-straling en andere zaken die schade aan het lijf kunnen veroorzaken. Vrije radicalen vormen een gevaar voor een groot aantal processen en celbestanddelen in het menselijk lichaam.

Aanmaak

Glutathion kan bij mensen worden aangemaakt uit aminozuren. De hoeveelheid beschikbare glutathion in het lichaam is grotendeels afhankelijk van het gehalte aan cysteïne in de cellen. Daarnaast is magnesium en ATP (energie) nodig voor de aanmaak van glutathion.

Het verouderingsproces

Bijna alle cellen in het lichaam bevatten glutathion waarbij de cellen in de lever de hoogste concentratie bevatten. Nadat de leeftijd van 40 jaar is bereikt neemt de glutathion spiegel in het lichaam af.  Deze afname kan oplopen tot wel 30%. Met name bij chronische zieken is deze afname goed te zichtbaar.

Toediening via het infuus

Het toedienen van glutathion via een infuus zorgt er voor dat dit direct wordt geabsorbeerd en geïncorporeerd in de epitheelcellen waardoor het intracellulaire afweermechanisme tegen vrije radicalen van onze epitheelcellen wordt verbeterd.