Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment ontstaat in de pigmentcellen. Wanneer de pigmentcellen verstoord raken ontstaan er verschillen; hypo- of hyperpigmentatie. Hypopigmentatie zijn pigmentvlekken die lichter zijn van kleur. Er is hier sprake van een tekort aan pigmentcellen. Hyperpigmentatie zijn pigmentvlekken die donkerder zijn van kleur. Er is hier sprake van teveel aanmaak van pigmentcellen. Hyperpigmentatie kan zich bevinden in de opperhuid, hierbij is er een bruin tot zwarte vlek zichtbaar. Ook kan het pigment zich dieper in de huid bevinden en blauw/grijze verkleuring vertonen, dan wordt er gesproken over dermaal pigment. Beide gevallen kunnen ontstaan na zonbeschadiging, een wondje of bij huidaandoeningen zoals eczeem. 

Verschillen

Lentigo solaris (ouderdomsvlekken) zijn goedaardige pigmentvlekken die ontstaan door overmatige blootstelling aan de zon. Deze vlekken komen vaak voor op het gezicht, de schouders, decolleté en/of handen voor. 

Melasma (zwangerschapsmasker) is een chronische huidaandoening die zich kenmerkt door hyperpigmentatie in het gezicht. De meest karakteristieke plekken zijn het voorhoofd, wangen, slapen, rond de ogen en de bovenlip. Het ontstaan van melasma is niet geheel bekend. Het kan door invloed van hormonen, UV-stralen door de zon/zonnebank of door gebruik van anticonceptie ontstaan. 

Behandeling

Het is zeer belangrijk om pigmentvlekken te voorkomen. Het advies is om dagelijks een zonbescherming met minimaal factor 30 te gebruiken. Daarnaast is het remmen van de pigmentaanmaak ook van belang met diverse soorten producten en behandelingen. Binnen YourFACE Clinics worden pigmentvlekken middels OPL (IPL), Dermaceutic of Renophase peels, of CryoPen verwijderd. Dit is afhankelijk van het soort pigment en huidconditie. 

Resultaat

Afhankelijk welke behandeling uitgevoerd wordt, zijn de resultaten vanaf twee tot zes weken na de behandeling  zichtbaar. Belangrijk is om na de behandeling goed de huid te beschermen met een zonbescherming met minimaal een SPF 30. Het kan voorkomen dat er meerdere behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. 

Consult

Voorafgaand aan de eerste behandeling moet er een consult hebben plaatsgevonden. Tijdens dit consult zal de huidtherapeut een behandelplan opstellen passend bij uw huid en uw hulpvraag.