SPF tegen rimpels

SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft de beschermingsfactor tegen UV straling aan. We zien SPF (gelukkig) terug in ontzettend veel producten. Niet alleen in zonnebrandcrèmes, maar bijvoorbeeld ook in dagcrèmes, foundations, haarverzorgingsproducten en lippenbalsems. SPF is hartstikke populair, en daarnaast ook heel erg belangrijk!

UVA en UVB

SPF beschermt de huid namelijk tegen UV straling. En van die UV straling heb je twee verschillende soorten: UVA en UVB.

SPF beschermt standaard tegen UVB. Dit is de straling die je laat verbranden (de B staat voor burning). De factor geeft in theorie aan, hoe lang je de zon in kunt zonder te verbranden. Maar, ben je door het smeren met een SPF factor ook geschermd tegen rimpels? Het antwoord is: nee.

Om je huid ook te beschermen tegen rimpels, moet je een SPF smeren die ook bescherming biedt tegen UVA (de A staat voor aging). UVA is de straling die je mooie bruine kleur geeft en veel dieper in de huid doordringt van UVB. Deze straling is dan ook van invloed om de collageenaanmaak en de elasticiteit van de huid. Om rimpels te voorkomen, is het daarom belangrijk voor een zonnebrandcrème te gaan die zowel beschermt tegen UVA als UVB.

Hoe vaak smeren?

Het is niet zo dat je met een hogere factor langer in de zon kunt liggen zonder bij te smeren. Zonnebrandcrème verdwijnt door aanrakingen, zweten en zwemmen weer van onze huid. En hiermee verdwijnt ook de werking van SPF. Het advies is daarom om je elke twee uur in te smeren met zonnebrandcrème wanneer je de zon opzoekt. Zelfs wanneer je met SPF factor 50 smeert! Ben je niet van plan om een dag aan het strand te liggen of uren op het terras te vertoeven? Ook dan is smeren met SPF aan te raden. UV straling komt namelijk gewoon door de wolken heen, en is dus ook aanwezig wanneer de zon niet schijnt. Een goede dagcrème met een hoge SPF factor is daarom een goede basis als gezichtsverzorging.

Te veel SPF?

Het dichtstoppen van de huid met SPF is ook niet nodig. In tegenstelling tot vitamine C en E, halen we vitamine D niet uit ons voedsel, maar uit de zon. Vitamine D is niet alleen goed voor je botten, maar zorgt er ook voor dat je je lekkerder voelt. Die zonnestraaltjes meepakken is dus helemaal niet erg, zolang je maar verantwoord de zon in gaat. En o ja, vergeet natuurlijk ook je zonnebril niet. Deze beschermt niet alleen tegen de zon, maar zorgt er ook voor dat je niet met je ogen hoeft te knijpen (en dus geen kraaienpootjes kweekt). Juni, laat die zon maar komen!