5 dingen die je ongetwijfeld doet, die niet lief zijn voor je huid.

Je weet waarschijnlijk wel dat het niet goed is voor je huid om met make-up op te gaan slapen, roken je huid ook niet mooier maakt en zonnebrand heel belangrijk is bij het voorkomen van rimpels. Maar er zijn ook een heleboel dingen die je onbewust doet, waar je huid ook niet vrolijk van wordt.

1. Je kwasten niet schoonmaken

En dan bedoelen we natuurlijk de kwasten (of sponsjes) waarmee je je make-up aanbrengt. Want heel eerlijk, reinig jij ze regelmatig? Het schiet er behoorlijk vaak bij in en toegegeven: het is niet de meest leuke klus. Ondanks dat kun je er maar beter wel mee beginnen. We maken namelijk dagelijks ons gezicht schoon, om er vervolgens wat laagjes op te smeren met een nog vieze kwast. Je kunt vast wel raden dat dat niet heel hygiënisch is. Maak daarom je kwasten schoon! Bij dagelijks gebruik van de kwasten toch zeker wel eens per week.

2. Je huid in contact brengen met viezigheid

Om even in de trant van bacteriën te blijven: die zitten natuurlijk ook op je handen. Heb je vieze handen en zit je veel aan je gezicht? Pas op! Het kan namelijk zo zijn dat je hier puistjes of rode vlekjes van krijgt, bijvoorbeeld op je wangen. Vergeet ook niet je telefoon regelmatig schoon te maken. Het is een smerig idee, maar een telefoon bevat ontzettend veel bacteriën. Als jij heel de dag door aan het bellen bent, wordt je huid daar dus niet vrolijk van.

3. Zweet niet meteen afspoelen

Heb je een goed intense sportsessie gehad? Super goed! Maar vergeet na deze zweetsessie niet je gezicht schoon te maken. De reden hiervoor is niet om af te komen van je zweetgeur (al is dat ook wel fijn natuurlijk). Nee, door de transpiratie die achterblijft op je huid, kunnen bacteriën zich verspreiden. Dit vergroot dan weer de kans op huiduitslag en puistjes. Heb je niet de mogelijkheid om je gezicht uitgebreid te wassen? Neem dan in ieder geval wat watjes en een verfrissende toner mee om je te ontdoen van die zweetdruppels.

4. Je gebruikt de verkeerde producten

Kijk jij altijd naar welke producten er in je favoriete facewash of dagcrème zitten? Nee? Misschien veroorzaakt dit je geïrriteerde huid wel. Het kan namelijk zo zijn dat je huid niet goed tegen bepaalde ingrediënten zijn. Wanneer je een vette huid hebt kan het namelijk maar zo zijn dat dit veroorzaakt wordt doordat je huid eigenlijk te droog is en je de verkeerde producten gebruikt. Of misschien gebruik je wel veel producten met sulfaten die de goede vetten van je huidlaag verwijderen. Verdiep je in wat je op je huid smeert en je zult vanzelf merken wat wel of juist niet voor jou werkt.

5. Je bent niet voorzichtig genoeg

Je huid, met name in je gezicht, kan erg gevoelig zijn voor omstandigheden van buitenaf. Doe je wel voorzichtig genoeg? Je huid scrubben is bijvoorbeeld goed, maar beperk dit tot één of twee keer in de week. Je gezicht wassen? ‘S ochtends en ‘s avonds is prima, mits je een milde reiniging gebruikt. Komt je huid veel in aanraking met hitte, bijvoorbeeld door een erg warme douche? Pas op, want hitte droogt je huid uit. Smeer daarom altijd (en zo snel mogelijk) je huid weer lekker in voor de nodige verzorging en voeding. Tip: kies met dit koude weer voor een lekkere body butter. Deze zijn net wat dikker dan een lotion en verzorgen je huid optimaal!