Vrolijk en gezond ouder worden

Oud: iedereen wil het worden, maar niemand wil het zijn. De pijnlijke waarheid is echter dat de tijd voor niemand stilstaat en dat – als we het geluk hebben – we allemaal oud en grijs worden. Maar hoe ga je daarmee om?

‘Als je morgen even oud bent als vandaag ben je dood,’ zei Toon Hermans ooit. Ouder worden bezorgd ons daadwerkelijk flinke kopzorgen. Het heeft gevolgen voor onze fysieke en natuurlijk ook voor ons uiterlijk. Maar we hebben vooral moeite met ouder worden omdat het betekent dat we steeds meer afscheid moeten nemen van onze jeugdigheid.

De Belgische internist-geriater en auteur Lucien De Cock schreef hierover: ‘De beste remedie tegen de angst voor ouderdom is erkennen dat ouder worden een proces is waarop we geen invloed kunnen uitoefenen en dat het verouderingsproces een realiteit is waaraan geen enkel levend wezen ontsnapt (red. Met uitzondering van de Turritopsis nutricula, de onsterfelijke kwal).’

Sporten
Het goede nieuws? Er zijn wel degelijk manieren om invloed uit te oefenen op de manier waarop je ouder wordt. Zorgen voor veel lichaamsbeweging is daarvan een belangrijk onderdeel.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die bewegen, langer leven dan mensen die niet bewegen. Het onderzoek – dat tien jaar duurde – toonde aan dat van de 6.000 onderzochte mensen op middelbare leeftijd, de mensen die het minst fit waren, 4,5 keer zoveel kans hadden om binnen zes jaar te sterven dan de mensen die de beste conditie hadden.

Daarnaast toonde onderzoek van de Journal of Sports Medicine in 2011 aan dat beweging zorgt voor een verbetering van de insulinesensitiviteit (hetgeen ervoor zorgt dat je lichaam efficiënter omspringt met suikers en koolhydraten) en voor een afname van ontstekingen en pijn als gevolg van reuma.

Water drinken
Een andere belangrijke tip is water drinken. Niet alleen is water drinken ontzettend goed voor je spijsvertering, het doet ook nog eens wonderen voor je huid.

Dermatologe Dr. Rachel Nazarian: “Zonder voldoende water ziet je huid er doffer uit en zijn je rimpels en poriën veel prominenter. En omdat je huid gehydrateerd en elastisch is, heb je veel minder kans op irritatie. Je littekens worden ook minder zichtbaar, en omdat de olieconcentratie daalt, heb je ook minder kans op puistjes.’

Nazarian meldt daarbij overigens wel dat twee liter water per dag geen vervanging is voor dagcreme: ‘Het water bereikt ook niet altijd de bovenste lagen van de huid. Je gelaat moet zowel intern als extern gehydrateerd worden voor een mooie huid.’

Acceptatie
Maar hoe zit het dan met de psychologische kant van het ouder worden? We moeten het accepteren, dat is duidelijk. Maar hoe doe je dat? De oplossing ligt vooral in niet te ver vooruit kijken.

Natuurlijk wil je er niet aan denken dat je straks zestig of zeventig bent, terwijl je nu net de veertig gepasseerd bent. Doe dat dus ook vooral maar niet. Het is te vergelijken met het lot van de kikker in kokend water. Wanneer je een kikker in een pan kokend water gooit, springt hij er van schrik uit. Plaats je de kikker in een pan met koud water die je op het vuur zet, dan gaat de kikker (onbewust) z’n einde tegemoet. En zo is het met ons ook: je bent niet in één klap zestig of zeventig.

Ouder worden is iets waar je langzaam aan went en iets dat je, naarmate de jaren gaan tellen, ook steeds meer accepteert. Want vergeet niet dat ouder worden ook veel voordelen heeft: je weet meer, ziet meer, begrijpt meer en accepteert meer. Je maakt je minder druk om de minder belangrijke zaken in het leven.

Uiterlijk
Maar die rimpels dan? Tja, die horen erbij, maar dat wil niet zeggen dat je daar niets aan kunt doen. Denk aan het citaat van Tyra Banks uit het vorige blog: ‘Als je iets kunt laten doen waardoor je jezelf mooier vindt, waarom zou je dat dan niet doen?’.

De tijd kun je niet stilzetten, maar wel vertragen en als het je gelukkiger maakt om je rimpels nog een aantal jaren te verbergen, waarom zou je dat dan niet doen? Zolang je jezelf maar accepteert. Om ook nog maar te eindigen met een citaat van Toon Hermans: ‘Als je graag oud bent staat het je goed’.

Wil je geen blogs missen van YourFace? Schrijf je in op de nieuwsbrief. Dan ontvang je maandelijks een update van ons met een overzicht van de laatste blogs en andere leuke weetjes. Inschrijven is heel simpel en kan hieronder.