Zes celebrities over schoonheid

Wie je ook bent of wat je ook doet, we willen ons allemaal aantrekkelijk voelen. Maar wat is schoonheid nu eigenlijk?

De één houdt van blond haar, de ander van rood haar. De één houdt van superslank, de ander vindt juist iets meer vlees op de botten heel aantrekkelijk. Schoonheid is voor iedereen een moeilijk en subjectief onderwerp. Voor jou en mij, maar ook voor de mensen die van ‘mooi zijn’ hun beroep hebben gemaakt. We zetten zes beroemdheden voor je op een rij.

Beyonce
‘Ik heb het nummer Bootylicious geschreven omdat ik op dat moment een paar kilo was aangekomen. De druk om dun te zijn is echt ongelooflijk. Ik was destijds pas 18 en op die leeftijd zou je nog helemaal niet over die dingen moeten hoeven nadenken. Je zou moeten nadenken over het vormen van je persoonlijkheid, over plezier hebben in je leven.’

De druk om dun te zijn is echt ongelooflijk

‘Ik heb dat liedje destijds geschreven omdat iedereen wilde vertellen dat ze gewoon moeten vergeten wat de omgeving van je verwacht. Je bent “bootylicious” en meer dan dat is het niet. Het is het bejubelen van je rondingen en het vieren van het vrouwelijk lichaam. Want dat is het lichaam van een vrouw: pure schoonheid.’

Een veelzeggende quote van een zangeres die inmiddels al twee keer is uitgeroepen tot de meest sexy zangeres ter wereld, door het Amerikaanse tijdschrift Glamour.

Kate Winslet
Actrice Kate Winslet wordt regelmatig bejubeld om haar jeugdige uiterlijk en perfecte figuur, iets waar ze zich in diverse interviews aan heeft geërgerd.

‘Ik heb een enorme blubberbuik na twee zwangerschappen en van mijn borsten is niet veel meer over na drie kinderen. Ik ben inmiddels 40. Ik kijk niet in de spiegel en denk: “Oh God, wat zie ik er fantastisch uit.” Natuurlijk niet. Niemand is perfect. Ik geloof helemaal niet in perfectie. Maar waar ik wel in geloof is tegen jezelf zeggen: “Dit is wie ik ben en kijk eens hoe ongelooflijk niet-perfect ik ben. En daar ben ik onwijs trots op.”

Queen Latifah
‘Ik heb echt van mijn lichaam moeten leren houden. Ik heb lange tijd echt een verschrikkelijk slecht zelfbeeld gehad. Uiteindelijk drong het tot me door: “Ik ga nu óf van mezelf houden óf ik ga mezelf haten.” Ik heb ervoor gekozen om van mezelf te houden. En vanaf dat moment ging het ineens stukken beter met me. Dingen waarvan ik dacht dat ze niet aantrekkelijk waren werden plotseling ineens sexy. Zelfvertrouwen maakt je enorm mooi en sexy. Dat hebben nog steeds veel te weinig mensen door.’

Actrice en zangeres Queen Latifah is regelmatig in het openbaar bekritiseerd vanwege haar gewicht. Hoewel ze inmiddels minder weegt dan ze tien jaar geleden deed, heeft ze dat naar eigen zeggen gedaan omdat ze gezonder moest gaan leven. Op haar rondingen is ze (sinds haar bewustwording) altijd ontzettend trots geweest. En met recht.

Amy Adams
‘Ik ben altijd heel onzeker geweest over mijn uiterlijk en lichaam en vooral over de manier hoe ik daarmee moest omgaan. Toen ik zwanger werd veranderde alles. Het heeft mij geleerd wat mijn ware relatie met mijn lichaam is: ik ben niet op deze aarde gezet om er fantastisch uit te zien in een bikini. Ineens begreep ik het: “Kijk mij eens een baby op de wereld zetten.” Ik word zwaarder en dat is prima, alles gaat fantastisch met me. En die relatie heb ik sindsdien altijd met mijn lichaam gehad’.

Actrice Amy Adams maakt korte metten met de kritiek die ze regelmatig te verduren krijgt omdat ze na haar zwangerschap niet alle zwangerschapskilo’s heeft weten te verliezen.

Doutzen Kroes
Onze eigen Doutzen doet ook graag een duit in het zakje. Zij is in deze lijst de persoon die zonder twijfel het meeste te danken heeft aan haar schoonheid. Toch ziet ze dat zelf lang niet altijd als iets positiefs: ‘Soms voel ik me schuldig dat ik een beroep uitoefen waardoor sommige meiden zich onzeker gaan voelen. Ik zeg altijd, kijk niet naar de plaatjes. Als je mij in slecht licht zet, zonder make-up en mooi gekapt haar, is het niet best. Ik word soms wakker, kijk in de spiegel en denk: dát zie ik niet terug in de bladen. Wie is die vreemdeling in de spiegel?’

Tyra Banks
De vrouwen in dit artikel hebben één ding met elkaar gemeen, ze zijn allemaal zeer tevreden over hoe ze eruitzien. Maar wat als dat niet zo is? Kun je jezelf schoonheid ook laten aanmeten? Wat ex-topmodel Tyra Banks betreft wel: ‘Er wordt van ons verwacht dat we onszelf mooi vinden, en tegelijkertijd wordt ons een schoonheidsideaal voorgehouden waar niemand aan kan voldoen. Ik heb er een hekel aan wanneer modellen zeggen dat plastische chirurgie iets slechts is. Hoezo? Niet iedereen wordt geboren met een perfecte huid of een perfecte neus. Als je iets kunt laten doen waardoor je jezelf mooier vindt, waarom zou je dat dan niet doen? Zolang je het maar voor jezelf doet. Jij moet van jezelf houden en hoe je dat bereikt moet je zelf weten.’