Opgezwollen gezicht na fillers

Kans op zwelling

Na een fillerbehandeling kunnen er bijwerkingen optreden. Een beurs gevoel, blauwe plek of zwelling zijn volkomen normaal. Het kan voorkomen dat je huid na de fillers direct wat opgezwollen is. Deze zwelling kan tot twee dagen na de behandeling aanhouden en wordt soms zelfs iets meer.

De kans op een zwelling is aanwezig bij een behandeling van de jukbeenderen, neus-lippenplooi, marionetplooien of de slapen. Dit komt omdat je bij deze gebieden oppervlakkiger prikt. Hoe dieper je de filler in de huid plaatst, hoe minder de kans op zwelling is. Na het opvullen van de lippen moet je ook altijd rekening houden met wat zwelling. Rondom je mond zitten veel bloedvaatjes, waardoor de kans op wat blauwe plekjes ook aanwezig is.

Hoe ontstaat een zwelling na fillers?

Door te veel fillers
Te veel fillers kunnen voor zwelling of asymmetrie zorgen. Wanneer hier sprake van is, is dit meteen na de fillerbehandeling al zichtbaar.

Door de naald
De hoeveelheid zwelling die optreedt, is afhankelijk van de manier waarop de filler in de huid wordt aangebracht. Zo is een canule stomper dan een naald, waardoor de canule meer bewogen moet worden onder de huid. Daarom geeft een canule vaak wat meer zwelling dan een naald.

Door een bloeding
Wanneer er een bloeding optreedt, kan dit voor een zwelling zorgen. Meestal ontstaat de zwelling dan direct na de behandeling. De ergste zwelling is binnen twee dagen weg en binnen een paar dagen is er niets meer van te zien.

Door een ontsteking
Indien er sprake is van een zwelling door een ontsteking, zie je en voel je dit vaak pas na één tot twee dagen. Als je last hebt van een ontsteking, is je huid niet alleen opgezwollen, maar heb je ook een rode en warme huid. Deze bijwerking komt gelukkig zelden voor, maar mocht je hier na een fillerbehandeling last van hebben, is het altijd goed je behandelend arts te raadplegen.

Hoe lang blijft de zwelling?

In de meeste gevallen ben je binnen twee dagen verlost van de ergste zwelling. Een opgezwollen huid en blauwe plekjes zijn in ieder geval volkomen normaal na een behandeling met fillers. Twijfel je toch of heb je vragen na een behandeling? Neem dan altijd contact op met je arts om je vragen te laten beantwoorden.