10 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor een stralende huid. Daarnaast zorgt een uitgebreide slaap voor een uitgerust lichaam. Je spieren en organen herstellen ‘s nachts van alle inspanningen van de dag. Wanneer je goed slaapt, zul je je ‘s ochtends een stuk fitter voelen. Wij geven je 10 tips voor een betere nachtrust.

1. Beweeg. Wanneer je overdag zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, zal je lichaam ‘s nachts extra behoefte hebben aan rust. Zorg dat je elke dag buiten komt voor frisse lucht. Zit je vaak in de auto of heb je een drukke kantoorbaan? Probeer dan een korte, ontspannende wandeling te maken.

2. Maar niet tot in de late uurtjes. Sporten is geweldig voor je lichaam en geest, maar doe dit niet al te laat. Lichaamsbeweging verhoogt namelijk je energielevel en lichaamstemperatuur, waardoor je moeilijker in slaap kunt komen. Probeer drie uur rust te houden tussen het sporten en het slapen gaan.

3. Say no to caffeine. Probeer na 15:00 uur ‘s middags geen koffie meer te drinken. Hoewel de één er gevoeliger voor is dan de ander, zorgt cafeïne voor een wakker gevoel. Bovendien is de kans groter dat je gaat piekeren. Let op: thee kan net zo goed cafeïne bevatten!

4. Geen alcohol vlak voor het slapen. Je valt van alcohol misschien sneller in slaap, maar de kans dat je onrustiger slaapt is groter omdat je ‘s nachts wakker kunt worden.

5. Eet niet te veel voor het slapen gaan en vermijd koolhydraten. Koolhydraten verhogen je bloedsuikerspiegel waardoor je een energieboost krijgt. En voor het slapen kun je die natuurlijk niet zo goed gebruiken.

6. Probeer niet te piekeren. We kennen het waarschijnlijk allemaal: ‘s nachts komen de diepzinnigste gedachten naar boven en je denkt na over dingen waar je heel de dag niet mee bezig bent geweest. Stress is de grootste veroorzaker van slaaptekort. Probeer op dat moment je gedachten op een rijtje te zetten, let op je ademhaling en doe eventueel een paar ontspanningsoefeningen. Natuurlijk helpt het ook om de dag erna te zorgen dat je minder zorgen hebt om je ‘s nachts druk over te maken.

7. Verminder prikkels. Op een dag krijgen we ontzettend veel informatie binnen. Probeer een uur voor het slapen gaan deze prikkels te verminderen. Neem een social media break, zet de televisie uit en ontspan op een manier waardoor je écht tot rust komt.

8. Doe overdag geen dutjes. Het is verleidelijk: na het werk en voordat de kinderen thuiskomen, even snel een powernap doen. Maar zo’n dutje verstoort je slaapcyclus waardoor je ‘s avonds moeilijker in slaap komt. Dat brengt ons meteen bij de volgende tip:

9. Houd een ritme aan. Als je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en op hetzelfde tijdstip wakker wordt, komt je lichaam in een regelmatige cyclus. Hierdoor val je makkelijker in slaap. Een keer uitslapen in het weekend is heerlijk, maar dus niet altijd even goed voor je nachtrust.

10. Zorg voor een fijne slaapomgeving. Ventileer je slaapkamer goed, zorg voor een fijn bed met een goed kussen. Slaap in een zo donker en stil mogelijke kamer, zodat je ‘s nachts niet wakker wordt. Toch wakker? Kijk dan niet op je telefoon hoe laat het is. Door het felle, blauwe licht maakt je lichaam serotonine aan, waardoor je wakker wordt en weer moeilijker in slaap komt. Een handig weetje: de iPhone heeft de zogenaamde nachtmodus (Night Shift). Hiermee verandert de kleur van je beeldscherm naar warmere tonen, die je beter laten slapen. Kende je deze optie nog niet, dan is het zeker de moeite waard om te proberen!

Heb je zelf nog tips die voor jou goed werken? Laat het ons weten! Dan wensen wij je voor nu alvast een fijne nachtrust. Slaap lekker!