Voedsel waar je slaperig van wordt

Inner beauty. Het begint bij jezelf goed voelen. Om fris en vol goede moed aan een nieuwe, prachtige dag te beginnen, is er één ding essentieel: een goede nachtrust.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat we zo’n zeven uur per nacht moeten slapen om goed te kunnen functioneren, vrolijk te zijn en er uitgerust uit te zien. Maar in de realiteit is dit een stuk harder voor elkaar te boksen. We kennen het waarschijnlijk allemaal wel: overdag gaat alles op de automatische piloot en wanneer je ‘s avonds in bed ligt, draaien je gedachten ineens overuren. Piekeren over de deadlines die je nog moet halen, de planning om de kids naar hun sport te brengen of alle huishoudelijke klusjes die al heel de week blijven liggen …

Nee, gewoon gaan slapen is echt zo makkelijk nog niet. Als er allerlei gedachten door je hoofd spoken, is het goed om deze op te schrijven. Doe dit dan aan het eind van je dag, zodat je alles op een rijtje hebt voordat je gaat slapen. Stress voorkomen? Het maken van een (realistische!) planning helpt echt!

Wanneer je alsnog moeilijk in slaap komt en de slapeloosheid de overhand houdt, is het de moeite waard om de slaap op te wekken aan de hand van voeding. Er zijn namelijk een aantal alledaagse voedingsproducten die ons helpen wat meer slaperig te worden.

1. Warme melk

Deze kende je misschien al, maar het is echt geen fabeltje. De hoeveelheid tryptofaan die in een glas warme melk zit, schijnt goed te zijn voor onze nachtrust. Probeer eens één of twee glazen warme melk te drinken in de avond, om te kijken of het voor jou werkt. Baat het niet, dan schaadt het niet.

2. Kamillethee

Heb je het niet zo op zuivel? Probeer eens een kopje kamillethee. Door de warmte van het drankje, krijg je een rustiger gevoel. Je ontspant en hopelijk val je hierdoor sneller in slaap. Liever een ander smaakje? Kies er wel eentje zonder cafeïne of theïne, anders bereik je het tegenovergestelde resultaat.

3. Banaan

Naast dat de antioxidanten in een banaan goed zijn voor je huid, is er nog een reden om er eentje te eten: het hoge gehalte aan koolhydraten zorgt voor een stijging van serotonine, waar je rustiger door wordt en sneller in slaap kunt vallen.

4. Kers

Melatonine speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden wanneer het donker wordt. Kersen zijn een natuurlijke bron van dit melatonine. Ze helpen je niet alleen om moe te worden, maar zorgen er ook voor dat je beter en dieper slaapt.

5. Lijnzaad

Misschien deed je lijnzaad voorheen door je groene smoothie tijdens het ontbijt, maar je kunt het ook prima ‘s avonds nuttigen. Lijnzaad is super gezond en bevat magnesium, calcium, omega 3-vetzuren en kalium. Deze dagen allemaal bij aan een rustig gevoel en een goede nachtrust.

Last van slapeloosheid? Probeer deze voedingsproducten eens uit en laat ons weten of het werkt voor jou! Heb je zelf nog tips? Deel ze gerust!